August 14, 2015 Blog 2138

Alegerea parchetului pentru casa

 

Fie ca renovezi sau doar vrei sa dai un aspect nou casei tale prin schimbarea parchetului, iata ce trebuie sa sti in momentul in care te duci la cumparaturi: parchetul este de trei tipuri: masiv, stratificat si laminat. Mai jos sunt detaliate tipuri de parchet tinand cont de materialele din care sunt realizate si rezistenta lor in timp.

 

Parchetul masiv este parchetul clasic intalnit in cladirile vechi format din lamele de cca 8 x 40 cm din lemn masiv. Daca vrei sa renovezi un spatiu aflat intr-o cladire veche sau istorica acesta este materialul pe care probabil il vei folosi. Se poate monta in diverse modele, se pot combina diverse esente de lemn pentru un aspect inedit care sa fie in acord cu aspectul cladirii. Costul parchetului in sine nu este unul mare, situat in jurul a 80 lei/mp. la care se adauga costurile de montaj, raschetare si lacuire. Per total pentru un parchet din stejar masiv costul poate ajunge usor la 200 lei/mp in functie de metoda de montaj si tratamentul aplicat, pret bun pentru un parchet care cu o intretinere potrivita poate rezista peste 100 de ani.

Parchet masiv

 

Parchetul stratificat dublu sau triplu stratificat este alegerea cea mai des intalnita a celor care isi doresc un finisaj de lemn natural pentru pardoseli si care au un buget de cca 100 lei/mp. Numele de dublu stratificat si de triplu stratificat vine de la faptul ca este compus din straturi de lemn cu fibrele dispuse in directii diferite ce confera o mai mare stabilitate la umezeala si variatii de temperatura. Straturile inferioare sunt de obicei realizate din lemn de brad iar stratul superior din esente nobile, cel mai des intalnite la noi: stejarul si nucul. Ca aspect el este multi-strip sau sigle plank, pentru diferentele dintre cele doua tipuri vezi imaginile de mai jos. In cazul in care avem incalzire in pardoseala exista parchet special pentru asta avand o grosime de 8-10 mm si cu microperforatii care sa permita un bun tranfer termic. In functie de necesitati poate fi montat flotant peste un strat suport (folie de polietilena expandata, pe polistiren, placi de pasla, etc.) sau prin lipire. Durata lui de exploatare poate fi de cateva zeci de ani. In functie de grosimea stratului de uzura el poate fi raschetat de 2 ori. Printre cele mai interesante tipuri de parchet stratificat am gasit la http://www.carre.ro/ unul special destinat iubitorilor de animale cu un strat de uzura foarte rezistent si cu un tratament antimiros.

Parchet stratificat

 

Parchetul laminat este de departe cea mai populara alegere cand vine vorba de finisarea pardoselii cu un buget mic. Este realizat din mai multe straturi intre care cel mai consistent cuprins intre 6 si 12 mm. grosime compus din rumegus si rasina iar partea finita vizibila dintr-o folie (laminat) ce simuleaza aspectul de lemn. Montajul lui este extrem de simplu, in proportie de 90% fiind cu un sistem „dublu click” si poate fi realizat de aproape oricine. Stratul suport pe care se monteaza este similar cu cel al parchetului. Marele avantaj este ca poti obtine un aspect de lemn cu un pret redus. Dezavantajele sunt faptul ca nu este izolator termic precum cel din lemn si senzatia va fi similara cu cea a gresiei. In plus in zonele cu trafic intens se toceste relativ repede. Desi recomandat de multi pentru incalzirea in pardoseala nu este o alegere tocmai buna deoarece montajul se face prin lipire iar inlocuirea lui in zonele deteriorate este extrem de dificila. Pardoseala laminata poate rezista in timp in functie de calitatea materialului si de intretinere in jur de 5-7 ani. Am intalnit spatii in care parchetul laminat a fost schimbat dupa doi ani deoarece el s-a umflat pe margini de la spalare.
Parchetul din imaginea de mai jos este unul de “Top” – cea mai buna calitate, cu un strat de uzura de 1,5 mm al carui montaj se face exclusiv prin lipire, pretul lui este de aproximativ 25 euro + tva.

Parchet laminat

 

In concluzie, daca ai un buget foarte mic este clar ca parchetul laminat va fi solutia ideala, cel mai ieftin parchet laminat are o grosime de 6mm si poate fi achizitiont la un pret de cca. 20 lei/mp. Daca iti doresti un parchet laminat de o calitate buna fii pregatit sa platesti intre la 50 si 150 lei/mp. Daca totusi ai un buget flexibil recomandarea mea este sa faci un efort si sa achizitionezi un parchet stratificat; cel mai ieftin parchet triplu stratificat l-am gasit la unul dintre magazinele de bricolaj si costa cca 85 lei/mp. Pe langa faptul ca vei avea o senzatie mult mai placuta atat vizuala cat si la atingere, lemnul este si izolator termic si fonic spre deosebire de laminat care nu poseda caracterisiti de genul acesta.
Succes in alegerea parchetului pentru casa ta!