August 10, 2015 Blog 915

???? Autorizarea unui proiect

Inainte de demararea un proiect trebuie sa constientizam corect timpul pe care trebuie sa il estimam implementarii. De la prima discutie cu arhitectul insarcinat cu proiectul de arhitectura (sau amenajare) pana la autorizarea unui proiect, momentul in care practic putem demara lucrarile, demersurile dureaza unde intre 7 si 9 luni; ele se pot chiar prelungi in functie de zona si de anvergura proiectului. Demersurile necesare pot fi facute de client (cu documentatia predata de arhitectul cu care colaboreaza) sau in totalitate de arhitect. In al doilea caz implicarea clientului este minima, fara batai de cap si consta doar in obtinerea si legalizarea actelor ce tin exclusiv de teren. Oricare varianta ai alege, pentru a putea coordona procesul cat mai eficient afla in urmatoarele minute de lectura in ce consta, si cat dureaza fiecare etapa a autorizarii proiectului.


Etapa pregatitoare. Este foarte important ca in momentul demararii proiectului situatia juridica a terenului sa fie clara si sa existe un act de proprietate impreuna cu o documentatie cadastrala care sa reflecte situatia reala din sit. Cu aceste acte in mana, e timpul sa parcurgem urmatoarele etape:
Primul pas este intocmirea documentatiei pentru certificatul de urbanism, pe baza unei propuneri aprobate de client. Certificatul de urbanism este un document emis de primaria de care apartine terenul/imobilul in cauza, in care ne sunt specificate urmatoarele date legate de teren:
  • Incadrarea terenului intravilan/extravilan si tipul de proprietate a terenului
  • Destinatia terenului stabilita prin documentatiile de urbanism aprobate (ce putem construi si ce nu; de ex. nu ne va fi permis sa construim o cladire industriala in centrul orasului sau locuinte intr-o zona cu destinatie industriala)
  • Ne va spune daca terenul nostru se afla amplasat intr-o zona protejata (de exemplu o zona istorica) si daca pe zona respectiva exista interdicitii de construire.
  • Indicatorii urbanistici: POT – procent de ocupare a terenului, CUT – coeficientul de utilizare a terenului, regimul de inaltime, alinieri, retrageri, locuri de parcare si accese pe teren. Acesti indicatori vor juca un rol important in solutia arhitecturala.
  • Existenta retelelor de utilitati in zona
Timpul necesar: De la depunerea cererii pentru emiterea certificatului de urbanism pana la emiterea lui efectiva poate trece un interval de timp cuprins intre 1 luna si 3 luni.


Al doilea pas este obtinerea avizelor si acordurilor particulare proiectului, dupa cum ni se va cere in certificatul de urbanism proaspat obtinut. Iata cateva exemple de avize posibile: avize de la electrica, alimentare cu apa, gaze naturale, mediu, circulatii, etc.
Timpul necesar: De la depunerea documentatiei pentru avize pana la emiterea lor pot trece cca. 2 luni.


Al treilea pas este depunerea documentatiei pentru autorizatia de contruire (D.T.A.C.). Timpul necesar pentru eliberarea avizelor este un timp prolific pentru arhitect. Acesta definitiveaza acum solutia de arhitectura si coordoneaza proiectele de specialitati (rezistenta, instalatii). In momentul obtinerii tuturor avizelor si acordurilor cerute prin certificat, la care va atasa proiectul de arhitectura si proiectele de specialitati el poate depune documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire.
Timpul necesar: Din momentul depunerii documentatiei pentru autorizatia de construire pana la emiterea autorizatiei pot trece alte 2 luni.


In cazul unei amenajari interioare demersul este similar, diferentele fiind la numarul de avize/acorduri si proiecte de specialitate care sunt mai putine. Timpul de obtinere al unei autorizatii de construire pentru o amenajare interioara este de asemenea mai scurt.


Citeste aici despre continutul unui proiet de amenajare interioara.