August 10, 2015 Blog 698

Casa inteligenta

Conceptul de casa inteligenta a devenit tot mai des intalnit si la noi. Pe piata sunt din ce in ce mai multe firme care ofera solutii complete pentru case inteligente. Ce este o casa inteligenta ? Este o casa in care toate componentele ei inter-comunica pentru a crea un maxim de confort. Este o casa care poate fi controlata de la distanta si care se auto gestioneaza in modul cel mai eficient:
Detecteaza o pana de curent si porneste generatorul de back-up, oprindu-l atunci cand se remediaza pana de curent;
Obtine un maxim de eficienta energetica, de ex: O camera cu ferestre pozitionate pe latura sudica, supusa unei lumini puternice si unui efect de sera are tendinta de a se supra incalzi, sistemul detecteaza supraincalzirea si declanseaza jaluzelele/draperiile care blocheaza razele soarelui reducand temperatura in camera. Aerul conditionat lucreaza mai putin, economisind astfel energie; detecteaza daca una dinte camere are geamurile deschise si opreste functionarea aerului conditionat pana la inchiderea ferestrei, etc.;
Sistemul ne poate detecta cand suntem in apropierea casei si poate initia un set de instructiuni predefinite cum ar fi deschiderea usii garajului, tragerea jaluzelelor si aprinderea luminii in anumite incaperi din casa;
Acestea sunt doar cateva scenarii posibile, in realitate aplicatiile fiind aproape nelimitate.
In cazul in care se doreste un sistem inteligent este recomandat ca proiectarea acestui sistem sa inceapa odata cu proiectarea de arhitectura si a instalatiilor, astfel putand fi realizate toate traseele si cablajelor echipamentelor ce urmeaza a fi conectate. In cazul in care se doreste instalarea unui sistem inteligent ulterior, cand fazele de constructie si amenajare sunt gata se poate face printr-un sistem fara fir costurile de implementare fiind undeva la de 2,5 pana la 4 ori mai mari decat prin sistemul cu fir.
Recomandam ca, in procesul acesta sa fie implicate ca parti active la masa discutiei: clientul (care vine cu cerinte/nevoi proprii), arhitectul care gestioneaza proiectul de amenajare (urmareste eficientizarea proiectului) si furnizorul sistemului inteligent (pentru o tehnologie bine implementata).