August 10, 2015 Blog 947

???? Continutul unui proiect de amenajare interioara

Sunteti fericiti cu noul apartament achizitionat? Au trecut mai bine de 10 ani de la ultima amenajare si vreti sa va re-amenajati apartamentul pentru a corespunde nevoilor actuale? Vreti sa amenajati un spatiu in vederea inchirierii? Sau pur si simplu vreti o schimbare de peisaj? Oricare ar fi cazul, sunt o serie de informatii pe care trebuie sa le stiti inainte de a incepe lucrarile. In mai putin de 4 minute de lectura, veti afla ce implica un proiect de amenajare de interior si ce documentatii sunt necesare pe parcurs. Daca nu esti sigur de rolul arhitectului in proiectul tau de amenajare, te poti documenta aici.
1. Autorizatia de construire poate fi necesara. In cazul in care amenajarea interioara presupune interventii in compartimentare, schimbarea functiunii spatiilor si/sau interventii la fatada cladirii, aceste modificari necesita obtinerea unei autorizatii de construire. Planurile necesare pentru documentatia depusa sunt create si semnate de arhitect si contin urmatoarele:
  • relevee ale tuturor nivelelor si elevatiilor ce sufera modificare;
  • planurile si elevatiile cu propunerea de amenajare;
  • sectiuni existente si propuse.
2. Proiectul detaliat de amenjare nu este un moft. Cu totii avem idei….mii de idei, insa implementarea lor poate aduce fericire maxima sau dezastru total. Pentru siguranta proiectului tau si a banilor investiti in amenajare, este ideal ca arhitectul contractat pentru conceptul de amenajare sa creeze si planuri detaliate in baza carora constructorul pune in opera amenajarea interioara. De fapt, aceste planuri sunt esentiale (si nicidecum un moft) pentru un proiect executat corect. Esti de acord?

 

Iata ce trebuie sa contina o documentatie completa:
  • amplasarea exacta a corpurilor de iluminat, a prizelor si intrerupatoarelor, a obiectelor sanitare, trasee pentru diverse instalatii, amplasarea instalatiilor pentru climatizare (aparate de aer conditionat, calorifere etc.),
  • desene detaliate pentru pozitionarea placilor de gresie si faianta, a racordurilor pentru instalatiile sanitare, vederi ale peretilor camerei—acolo unde este cazul.
  • Planurile vor contine coduri pentru fiecare camera: culoarea peretilor si a tavanului, tipul de pardoseala, modelul de plinta etc.
  • Planurile sunt completate de un centralizator de materiale si cantitati (de ex.: x mp. de vopsea lavabila, y mp. de parchet, z ml. de plinta). Lista detaliata de cantitati continuta de centralizator permite estimarea consumului de materiale si obtinerea unui cost cat mai exact pentru manopera (de exemplu: placare cu gresie si faianta 50 lei / mp x 20 mp = 1000 lei), rezultand o aproximare fidela a costului total de investitie.

 

Cu toata documentatia pentru amenajare, veti putea merge la constructorul ales pentru implementarea acesteia. Daca nu ati ales inca constructorul, iata cateva informatii pe care sa le consideri in procesul de selectie. Constructorul va executa toate detaliile din proiect conform planului, micsorand considerabil riscul unui rezultat nedorit. Cu toate acestea, pe parcursul santierului pot aparea situatii imprevizibile care cer rezolvari tehnice corecte. Nu ezitati sa cereti ajutorul arhitectului insarcinat cu propunerea amenajarii, pentru a nu periclita rezultatul final.