August 17, 2015 Blog 7462

Cum sa alegem placile ceramice (gresia si faianta) pentru locuinta noastra

 

Primul pas in aceasta alegere este de a stabili ce fel de placi ceramice ne sunt necesare, primele criterii de care trebuie sa tinem cont fiind:
Unde folosim placile: interior sau exterior;
Suprafata pe care vom monta placile: pardoseala (gresie) sau pereti (faianta);
Tipul de placa necesara: antiderapanta sau normala
Nota: In timp ce gresia poate fi folosita si pentru placarea peretilor, faianta este conceputa special pentru pereti si nu poate fi folosita la placarea altor suprafete. Materialele concepute pentru exterior pot fi folosite si la interior, nu si invers.

 

Al doilea pas ar trebui sa alegem placile ceramice in functie de traficul estimat (slab, mediu, intens). Puteti astfel alege varianta potrivita din cele trei tipuri de placi ceramice diferentiate prin procedeul de fabricatie: portelanate in masa, portelanat glazurate si glazurate.
– Placile portelanate in masa se identifica dupa aspectul lor in sectiune, de o culoare omogena.
– Placile portelanate-glazurate si cele glazurate pot fi identificate dupa structura multistrat in sectiune: material de culoare omogena, peste care este pus un strat de cca. 1 mm. de glazura. Diferenta dintre cele doua tipuri de placi, dupa cum reiese si din denumirea lor, consta in consistenta stratului de baza: la cea simplu glazurata este din ceramica, iar la cealalta este din portelan.
– Placile glazurate se folosesc numai la interior, in spatii fara trafic intens. In 90% din cazuri, marii producatori produc placilor portelanate in masa si portelanate-glazurate pentru pardoseli si a celor glazurate pentru pereti. Placile portelanate in masa sunt indicate pentru trafic intens, dar si pentru placarile exterioare.

 

Ceramica portelanata in masaCum sa alegem placile ceramice (gresia si faianta) pentru locuinta noastra - Ceramica portelanata in masa Ceramica portelanata glazurataCum sa alegem placile ceramice (gresia si faianta) pentru locuinta noastra - Ceramica portelanata glazurata Ceramica glazurataCum sa alegem placile ceramice (gresia si faianta) pentru locuinta noastra - Ceramica glazurata

 

Al treilea pas este sa ne hotaram asupra aspectul pe care dorim sa-l obtinem. Avem astfel la dispozitie doua tipuri de placi ceramice: rectificate si nerectificate. Numele de ceramica rectificata vine de la procesul de productie in care dupa coacerea lor in cuptor marginile sunt taiate astfel incat muchiile lor formeaza un unghi de 90 de grade si toate placile au o dimensiune exacta. Placile rectificate se pot monta cu rosturi foarte mici (de ex. 1mm).

 

Ceramia nerectificata sunt cele care nu sunt modificate dupa procesul de coacere rezultand astfel un material cu variatiuni in dimensiune (nu mai mari de 1,5 mm) si in muchii (au un aspect usor rotunjit). Placile nerectificate se monteaza cu rosturi de minim 2 mm. (vezi imaginea de mai jos).

Cum sa alegem placile ceramice (gresia si faianta) pentru locuinta noastra - Ceramica nerectificata

Placile ceramice rectificate sunt folosite cu precadere pentru a obtine un aspect moderist. Cu cat placile ceramice sunt mai mari cu atat se amplifica senzatia de spatiu generos (camera pare mai mare) si se adauga o nota de rafinament si stil; cu cat placile ceramice vor fi mai mici amenajarea va capata o nota usor clasica sau rustica in functie de modelul folosit. Totul tine de preferintele clientului si oricare din variantele alese, daca sunt executate corect, vor arata impecabil.

 

Bun. V-ati decis ce fel de placi ceramice aveti nevoie, in functie de spatiul disponibil si traficul estimat. Urmeaza sa vedem de unde puteti acum achizitiona gresia potrivita.

 

Cand sunteti hotarati sa cumparati gresia sau faianta pentru casa dvs. va puteti adresa unui magazin specializat. Consultantii in vanzari au o buna cunoastere a tipurilor si modelelor disponibile la diversi furnizori, va pot ajuta sa gasiti modelul dorit in cel mai scurt timp si va pot explica diferentele si avantajele/dezavantajele fiecarui tip de placa. Doi dintre furnizorii nostri preferati sunt Carre Home Interior si Fa o baie cu Mishu.

 

Daca optati pentru achizitia placilor de la magazinele de bricolaj (super market-uri in limbajul arhitectilor) va trebui fiti atenti la urmatorii indici care va definesc domeniile de utilizare specifice fiecarui material:
– Indice antiderapant „R” de la 9-12 (9 indicand folosinta generala: holuri, scari, camere vs. 12 – terase exterioare);
– Grad de antiderapare de la A la C ( A placi folosinta generala – zone uscate vs. C zone acoprite cu apa);
– Indice de rezistenta la abraziune PEI intre I si V (de ex.: PEI 1 doar pentru pereti vs. PEI V – spatii trafic intens);

 

In ceea ce priveste durabilitatea in timp a produsului cumparat, lucrurile sunt discutabile. Noi avem convingerea ca un pret economic de achizitie a placilor ceramice nu inseamna neaparat un deal bun. In general un material ieftin este unul de o calitate indoielinica si ulterior devine o investitie de cel putin doua ori mai mare decat achizitia unui material bun de la inceput.

 

Cum sa alegem placile ceramice (gresia si faianta) pentru locuinta noastra - Adrian

De ce? Sa luam exemplul domnului Adrian C., IT-st la o firma in Bucuresti:
Adrian a cumparat prin programul Prima Casa un apartamentul cu doua camere in Drumul Taberei si a realizat ca nu mai are buget pentru o amenajare de calitate. El a decis astfel sa cumpere o gresie slab calitativa si sa termine cat de repede cu amenajarea spatiului (pentru a salva o luna de chirie). La o saptamana dupa ce s-a mutat in spatiul proaspat renovat Adrian a organizat o cina de casa noua cu prietenii. In timpul pregatirilor insa, din nefericire, a scapat pe jos un vas de gatit, reusind astfel sa ciobeasca gresia in 3 locuri diferite! Pentru a rectifica situatia Adrian a avut de suportat cheltuieli care au depasit cu mult luna de chirie economisita (280 €).

 

Iata lista de cheltuieli a lui Adrian:
– Costurile de scoatere a pardoselii deficitare;
– Plata transportul molozului rezultat: el a trebuit sa plateasca o firma specializata care sa preia toate deseurile;
– Pretul noilor placi ceramice;
– Pretul al adezivului a distantierilor si a chitului;
– Montajului noilor placi ceramice

 

Insa cea mai grea consecinta a fost faptul ca, Adrian a trebui sa locuiasca intr-un santier pe toata perioada rectificarii. (sunt cazuri in care modificarile sunt de asemenea amploare incat spatiul devine nelocuibil pe durata procedurii de inlocuire).
Sigur ca, fiecare vom fi atenti cu noile finisaje si obiecte de mobilier achizitionate, insa tineti cont ca nu suntem singurii care vor folosi spatiul. Copii, rudele, prietenii vor fi si ei prezenti in spatiu, cu diverse ocazii. E bine sa previi, decat sa repari.
Am sa incheie acum cu o ultima recomandare: Verificati provenienta materialului. Materialele produse in Uniunea Europeana sunt verificate atent si supuse unor teste stricte, compozitia lor fiind atent verificata astfel incat sa nu contina si sa emane substante toxice. Evita materialele produse in afara Uniunii Europene, de ex. in China sau Egipt, din cateva motive simple: nu sunt produse la exigentele normelor comunitatii europene, vei avea de asteptat mult in cazul in care vin la comanda, majoritatea sunt replici ale materialelor produse in europa (Spania si Italia sunt cei mai mari producatori de placi ceramice la nivel mondial), influentand astfel calitatea amenajarii si bugetul investit.