August 10, 2015 Blog 736

???? Rolul arhitectului in amenajarile interioare

Rolul arhitectului in amenajarile interioare este, pe de o parte, unul tehnic, iar, pe de alta, unul de natura estetica — de armonizare a dorintelor si nevoilor clientului pentru a reflecta cat mai fidel personalitatea acestuia. Insa, din experienta clientului patit care a pierdut prea mult timp studiind reviste de arhitectura, sau brosurile IKEA, sau si-a dedicate prea multe zile pe santier, fara finalizari importante, arhitectul este cel care poate sugera o solutie dedicata lor si poate monitoriza evolutia coerenta a lucrarilor (evitand lungirea nejustificata a timpului de executie); tot architectul ii poate salveaza de discutii interminabile cu furnizori si le poate amelioreaza durerile de cap date de muncitorii de pe santier.
De aici reiese principalul motiv pentru care ai nevoie de arhitect in noua ta lucrare: management de proiect; un bun arhitect creaza idei, se asigura ca propunerile se pot realiza in bugetul dat si in perioada de timp alocata, coordoneaza si etapizeaza lucrarile pentru echipele de pe santier, tine legatura cu furnizorii de materiale si asigura livrarea acestora in timp util. Amenajarea interioara presupune atentie la multe detalii, dar si, in permanenta, o vedere de ansamblu. V-am convins? Hai sa vedem, mai departe, care ar fi etapele in care arhitectul detine roluri esentiale:
1. Evalueaza proprietatea: arhitectul evalueaza in baza propriei expertize daca si cate dintre cerintele clientului pot fi puse in practica pe spatiul in care se face amenajarea. La fata locului, inspecteaza vizual spatiul, identifica elementele de structura si stabileste ce modificari pot fi facute fara a afecta structura de rezistenta a cladirii, pentru ca, in functie de acestea, sa determine posibilitatea relocarii diferitelor functiuni si modificarea compartimentarii.
2. Gaseste solutia optima estetica si functionala atat pentru compartimentare, cat si pentru mobilare. Noi credem ca este cea mai frumoasa etapa pentru client! Partea estetica tine de a intelege dorintele clientului si de a gasi modalitati prin care acestea sa fie puse in practica, pentru a-i transpune in amenajare personalitatea.
Arhitectul sfatuieste clientul vis-à-vis de gama coloristica, texturi, corpuri de iluminat, mobilier. Se deplaseaza impreuna cu acesta la magazine / showroom-uri de specialitate pentru achizitia tuturor materialelor de finisaje si a mobilierului. Ofera consultanta in alegerea diferitelor tipuri de materiale si elemente de decor. Concepe mobilier acolo unde este cazul, proiecteaza mobilierul de bucatarie.
Propune finisaje in functie de destinatia fiecarei camere, tinand cont de proprietatile materialelor—exemplul cel mai des intalnit ar fi alegerea placilor ceramice (gresie / faianta). In acest scop, arhitectul isi va impartasi viziunea prin imagini fotorealiste (randari 3D) create special pentru spatiul disponibil si care vor fi primul pas spre o amenajare confortabila, eficienta si corect executata.
3. Autorizeaza proiectul : Intocmeste documentatia necesara obtinerii autorizatilor si tine legatura cu autoritatile in cauza. Iti poate parea simplu sa darami un perete si sa muti bucataria in living, insa nu vei mai fi de aceeasi parere cand vei intampina problem la vinzarea spatiul, cand actele nu coincid cu situatia pe teren.
4. Urmareste implementarea corecta a proiectului. Foloseste acelasi limbaj tehnic cu cel al firmelor de constructii, putand astfel intocmii planuri detaliate in baza carora o firma specializata in constructii poate realiza proiectul in cele mai mici detalii. De ce nu ar trebui sa ignorati acest rol al arhitectului? Pentru ca poseda o buna cunoastere a materialelor si a tehnologiilor de constructie moderne si comunica constructorilor solutiile tehnice salvatoare —de ex. sistemul de hidroizolatie folosit la bai pentru ca tu, sa nu-ti petreci nopti in sir studiind reviste si manuale tehnice, cautand raspunsul la intrebarea: „de ce inund baia vecinului de fiecare data cand fac dus?” De aceea te sfatuim sa il ceri unui arhitect sa urmareasca buna executie a lucrarilor pe toata durata proiectului, pentru a da solutii tehnice de indata ce apar situatii neprevazute.
Vrei sa afli mai multe detalii ale procesului in care urmeaza sa te implici? Vezi aici continutul unui proiect de amenajare interioara.
Speram ca te-am convins, reusind astfel sa te scutim de timp pierdut, bani investiti gresit si durerile de cap care vin la pachet cu astfel de proiecte.